Co se stane, když zdraví lidé nejedí lepek nebo jiné běžné složky potravin? A co jíst ve vedru?

Když budete jíst lepek, může vám uletět pinďour,“ dělají si v seriálu South Park legraci z trendu hystericky se bílkovině vyhýbat. Jaké potraviny ale opravdu způsobují potíže?

Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí? Je válka proti lepku módní vlnou, nebo oprávněný boj za vlastní zdraví? Funguje v současných vedrech ochlazování ledem a zmrzlinou? O tom debatovaly alergoložka Zuzana Humlová a specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

„Alergie jsou zprostředkované imunitně, intolerance souvisí s enzymatickým defektem. Na některé potraviny může ale špatně reagovat i úplně zdravý člověk,“ vysvětluje alergoložka Zuzana Humlová. Nabádá, abychom potraviny, na které jsme alergičtí, vynechali ze stravy úplně. Pokud některé jen špatně snášíme nebo máme intoleranci, pak je dobré najít míru, při které nám nedělají zle, ale nevynechat je úplně. Je to individuální proces a je třeba otestovat množství a typ potravin, které nám způsobují problémy.

Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií a intolerancí? Je válka proti lepku módní vlnou, nebo oprávněný boj za vlastní zdraví? Funguje v současných vedrech ochlazování ledem a zmrzlinou? O tom debatovaly alergoložka Zuzana Humlová a specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

„Alergie jsou zprostředkované imunitně, intolerance souvisí s enzymatickým defektem. Na některé potraviny může ale špatně reagovat i úplně zdravý člověk,“ vysvětluje alergoložka Zuzana Humlová. Nabádá, abychom potraviny, na které jsme alergičtí, vynechali ze stravy úplně. Pokud některé jen špatně snášíme nebo máme intoleranci, pak je dobré najít míru, při které nám nedělají zle, ale nevynechat je úplně. Je to individuální proces a je třeba otestovat množství a typ potravin, které nám způsobují problémy.

Navíc ve stravovacích trendech je těžké se vyznat. Zvlášť když i samotná věda mění doporučení, které potraviny jíst a které ne. V roce 1984 vyšlo slavné číslo časopisu TIME  s vejcem, slaninou a titulkem „špatná zpráva“ na obálce. I jiná média tehdy reportovala o vědeckých studiích, které nacházely spojitost mezi vysokou hladinou cholesterolu a tučnou stravou. Začala doba nízkotučná. Dnes jsou ale tuky ve stravování vnímány úplně jinak a mnoho lidí přechází na vysokotučnou, ale nízkosacharidovou stravu. Podle zpovídaných odbornic ale základní pravidla pro stravování jsou věčná, je nutné si je jen individuálně upravit a vyhnout se prokazatelně škodlivým věcem.

Zdroj:wave.rozhlas.cz

X
1227 logo
Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.