Dary přírody, které chutnají a prospívají zdraví - Léčivky!

Spousta rostlin, které začínají plodit na sklonku léta, pro nás může být užitečná, zvlášť, co se zdraví týče. Některé z nich rostou téměř na každé mezi, jiné jen v zahradách, jedno ale mají společného. Jejich plody jsou ideální zásobárnou vitaminů a dalších prospěšných látek, navíc můžou obohatit i náš jídelníček. Jak s nimi tedy naložit?

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ
Tento keř s oranžovými plody je velmi nenáročný na napěstování. Bobulky obsahují velké množství vitaminu C, A, E, F, D, K, vitaminy skupiny B a rutin, pak také hořčík, železo, síru, bór a titan, pektiny, třísloviny, flavonoidy a organické kyseliny. Plody, ať už čerstvé či sušené, se používají při infekčních onemocněních, při nedostatku vitaminů, v rekonvalescenci a při nadměrné únavě. Pomáhají také mírnit oční a kožní potíže, dále dnu a revmatismus. Sklízí se od srpna do října. Zpracovávají se do sirupů, likérů a džemů, lze z nich vyrobit i olej.

Rakytníkové želé
POTŘEBUJETE:
1 l rakytníkové šťávy
1 pomeranč
500 g Korunního cukru želírovacího 2:1
případně Korunní cukr krystal na doslazení


Rakytníkové želé

Plody rakytníku odšťavníme v odšťavňovači nebo je rozmixujeme a vymačkáme z nich přes plátýnko šťávu. Rakytníkovou šťávu smícháme s pomerančovou šťávou a vaříme s želírovacím cukrem. V případě, že by se směs zdála příliš kyselá, můžeme dosladit krystalovým cukrem. Provedeme želírovací zkoušku, a pokud je směs připravena, plníme ji do připravených sklenic.

TIP: Želé si vychutnáme namazané na pečivu nebo z něj můžeme vytvořit jednoduchý dezert. Do skleničky navrstvíme rozdrobenou sušenku, jogurt, granolu, želé a na vrch dáme oblíbená semínka či čokoládu.

Rakytníkový sirup
POTŘEBUJETE: 

1 l rakytníkové šťávy
1 kg třtinového nebo bílého cukru

Očištěné a omyté plody rakytníku necháme přes noc v mrazáku. Poté je ponorným mixérem rozmixujeme a přes čisté plátýnko vymačkáme šťávu. Pokud nezískáte 1 litr šťávy, přidejte jen tolik cukru, kolik sama váží (poměr je vždy 1:1). Při použití bílého cukru bude sirup výrazně oranžový, s třtinovým výsledná barva ztmavne a nebude tak jasná. Směs krátce ohřejeme na sporáku, aby se cukr rozpustil, vlijeme do sklenic a uchováváme v chladu. Pozor! Teplota při ohřívání by neměla překročit 75°C, aby se neztratily vitamíny. Pokud víte, že nestihnete celé množství brzy spotřebovat, odlijte si část šťávy do menší lahvičky a zbytek zamrazte, například do sáčků na led.

TIP: Preventivně užíváme jednu polévkou lžíci šťávy denně, ať samotnou, nebo rozmíchanou ve vodě. Při viróze zvýšíme dávku na trojnásobek. Šťáva se ovšem nesmí pít večer před spaním, má povzbudivé účinky.

Zdroj: ahaonline.cz



X
1227 logo
Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.