Skladujete pečivo v igelitu nebo v lednici? Jde vám o zdraví!

Asi každý by si přál mít k snídani čerstvé pečivo. Ale jen málokdo stíhá si ráno dojít do pekárny. Jak tedy uchovat pekařské výrobky, aby nám chutnaly i druhý a další den?

Přinesli jste si z obchodu pečivo a necháváte ho pravidelně jen tak povalovat v igelitovém sáčku na lince? A pak znovu a znovu naříkáte nad jeho kvalitou? Nevyhazujte zbytečně další nepoživatelné pečivo do koše a naučte se ho správně skladovat. Správným skladováním pečiva totiž přispějete nejen k delší měkkosti, ale také zdravotní nezávadnosti.

Největším nepřítelem pečiva je vzduch – na vzduchu rychle okorá a stárne. Poté světlo, na kterém přichází o vitaminy, a samozřejmě vlhkost, díky níž velmi brzy plesniví.


Ještě než doma koupené pečivo uskladníte, myslete na tyto důležité rady:


Pokud si domů přinesete ještě teplý, čerstvě upečený chleba, nechte jej dostatečně vychladnout a teprve pak jej uskladněte. Uvolňující se pára se totiž přemění ve vlhkost, která usnadňuje růst plísně. A pokud byste chleba zabalili ještě vlažný, mohl by vám rychle ztvrdnout.


Pokud kupujete krájené pečivo, tak jedině k okamžité spotřebě. I když krájení chleba v obchodě je praktické, krájejte ho raději doma. Po rozkrájení se totiž dostane vzduch mezi všechny póry a pečivo ztvrdne mnohokrát rychleji.


Jak tedy své oblíbené pečivo udržet co nejdéle v dobré formě? Jakým způsobem je nejlepší pečivo skladovat a v čem nejčastěji děláme chybu?

1. Igelitový, nebo papírový sáček?

Pamatujte, že mikrotenové sáčky nejsou úplně tou nejvhodnější volbou pro uchovávání chleba. Odborníci na výživu i pekaři se dokonce shodují, že igelitové nebo mikrotenové tašky jsou tím nejhorším, co můžeme chlebu provést. Pečivo se v něm nejen zapaří, ale také rychleji ztvrdne, zplesniví, ztrácí správnou chuť.

Díky neprodyšnosti igelitu pečivo získává po 4–6 hodinách, chléb po 12–14 hodinách nepříjemnou gumovou konzistenci a navíc plísně v igeliťáku rostou mnohem rychleji. Proto pokud máte možnost si už v prodejně vybrat mezi obalem z papíru nebo mikrotenu, volte papír.

2. Dejte na zkušenost našich babiček

Skladujte chleba zabalený v utěrce na ošatce stejně jako to dělávaly naše babičky. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak pečivo uchovat čerstvé a zdravotně nezávadné. Přes látku může bochník „dýchat“ a neokorá. Utěrka z bavlny absorbuje přebytečnou vlhkost a chléb si v ní udrží dobrou kvalitu i 3–4 dny.

3. Pořiďte si chlebník

Dalším velmi vhodným místem, kam pečivo uložit, je chlebník. V něm je pečivo dobře chráněné před vlhkem, vzduchem i zbytečným světlem. Udrží ho tak velmi dlouho čerstvé a lépe ho ochrání před případným plesnivěním. Některé chlebníky jsou dokonce již součástí linky, někdy je nutno jej dokoupit. A může se tak stát i krásným kuchyňským doplňkem. Vybrat si můžete z celé řady typů i materiálů. Nejčastěji se nabízejí ze dřeva, kovu nebo plastu. Nezapomínejte chlebník pravidelně čistit a zbavit ho tak nečistot a bakterií. Na omytí je nejlepší octová voda.

4. Zapomeňte na lednici

Pamatujte, že do lednice pečivo nikdy nepatří. Můžete ji využít na krátkodobé skladování třeba hotových chlebíčků, ale na delší uchovávání zapomeňte. V tomto chladném prostředí pečivo vysychá a tvrdne bezkonkurenčně nejrychleji. A pakliže ho navíc dáte dovnitř v sáčku, brzy zplesniví. Pečivo navíc nasákne aroma ostatních potravin a nebude vůbec chutné.

5. Mrazák je skvělé místo

Skladování pečiva v mrazáku je nejlepší volbou, pokud nemáte čas nakupovat čerstvé pečivo každý den nebo chcete mít nějakou zásobu, například když se vrátíte z dovolené. Kvalitně zmrazený chleba vydrží v mrazničce dokonce šest až osm měsíců. Housky a rohlíky můžete v mrazicím boxu skladovat čtyři až šest měsíců. Nízké teploty pod -15 °C navíc zabrání bujení mikrobů a bakterií. Před zamarazením nezapomeňte chleba nakrájet na plátky. Jednotlivé plátky proložte papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku, který musí být vzduchotěsně uzavřen.


Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství a nečekat, až rozmrzne celý bochník. Pečivo nechte rozmrznout v pootevřeném sáčku, aby nenavlhl. Pokud chcete krásně křupavé pečivo, nechte ho krátce rozpéct v troubě vyhřáté na 130 °C nebo vložte do toustovače. Rozpečené pečivo však musíte ihned spotřebovat, jinak bude tvrdé.

Zdroj: www.blesk.cz

X
1227 logo
Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.